HET MEEST DESKUNDIG IN DOE-HET-ZELF

Reled Zonnepanelen

Hoe werken Zonnepanelen?
Op steeds meer daken in Nederland verschijnen zonnepanelen om duurzame energie op te wekken. Maar hoe werken deze panelen nou eigenlijk? Een zonnepaneel is een plaat waarop zonnecellen zijn aangebracht. Bij de meeste panelen bestaan deze cellen uit silicium, een materiaal dat licht omzet in elektrische stroom. Door het gebruik van halfgeleiders ontstaat een gelijkspanning van ongeveer 0,5 volt per zonnecel. Door bijvoorbeeld 60 cellen met elkaar te verbinden, wordt de spanning opgevoerd tot zo'n 30 volt. Een omvormer zorgt er uiteindelijk voor dat deze spanning wordt omgezet in wisselstroom.

De opgewekte elektriciteit wordt toegevoegd aan het elektriciteitsnetwerk van je woning. De elektriciteit die niet door de apparaten gebruikt wordt maar wel is opgewekt, gaat terug naar het vaste elektriciteitsnet. Op de dagen dat de opbrengst van de zonnepanelen hoger is dan wat je aan energie verbruikt, lever je de opgewekte zonne-energie dus terug aan je energieleverancier. In Nederland geldt het principe dat terug geleverde energie mag worden afgetrokken van het verbruik. Dit tegen elkaar wegstrepen wordt salderen genoemd. Per 1 juli 2013 kan er onbeperkt gesaldeerd worden.

Een veel voorkomend misverstand is dat zonnepanelen alleen zouden werken als de zon schijnt. Daglicht is echter voldoende om zonnepanelen te laten werken. Wel is het zo dat wanneer de zon vol schijnt er meer rendement wordt behaald dan wanneer het bewolkt is buiten.

Zonnepanelen 2

 

Zonnepanelen 1

Hoeveel panelen heb je nodig?
Hoeveel zonnepanelen er geïnstalleerd moeten worden hangt af van hoeveel energie je op wilt wekken. Wil je de helft van de stroom die je verbruikt opwekken of wil je het volledige eigen stroomverbruik opwekken? Daarnaast is het afhankelijk van hoeveel ruimte je hebt op je dak en hoe geschikt je dak is voor het plaatsen van de zonnepanelen.

Om te berekenen hoeveel panelen je nodig hebt om bijvoorbeeld de helft van het stroomverbruik op te wekken is het belangrijk dat je weet hoeveel stroom je als huishouden verbruikt. Stroom wordt per kilowattuur (kWh) afgerekend bij de energieleverancier. Door te kijken op je laatste stroomrekening weet je hoeveel stroom je als huishouden verbruikt en kunnen we uitrekenen hoeveel panelen er nodig zijn om dit verbruik op te vangen.

Onze panelen hebben een vermogen van 185 Wp per paneel. Dat is het vermogen dat bij optimale zoninstraling zou kunnen worden opgewekt.  Omgerekend wordt er 148 Kwh (80% vermogensgarantie) per paneel opgewekt. Om te bepalen hoeveel panelen er nodig zijn kan je de volgende rekensom gebruiken: gewenste op te brengen Kwh per jaar : 148 Kwh

Besparing
Een gemiddeld gezin verbruikt 3340 Kwh per jaar. Als we kijken naar de gemiddelde energieprijs dan betaalt men voor 100 Kwh €20,12. Hier is de energiebelasting al vanaf gehaald. Per jaar betaalt een gemiddeld gezin dus €672 aan energie ((3340 : 100) x 20,12). We gaan er vanuit dat het gezin de helft van haar stroom via de zonnepanelen wil opwekken, wat 1670 Kwh betreft. Als het gezin deze 1670 Kwh via zonnepanelen op gaat wekken, besparen zijn €336 per jaar op de energierekening.

Voor- en nadelen
Aan zonnepanelen zitten meerdere voordelen en nadelen. Om hier goed zicht op te hebben zijn onderstaand alle voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.  

Voordelen
- Zonnepanelen wekken duurzame energie op. Dit betekent dat bij de productie van de elektriciteit geen broeikasgassen en schadelijke stoffen vrijkomen. Dit draagt bij aan een beter milieu.  
-Zodra de panelen zijn geïnstalleerd begin je direct met besparen. Er wordt meteen energie opgewekt, waardoor je energierekening omlaag gaat. 
-De kosten van zonnepanelen zijn eenmalig en de besparingen komen jaar na jaar terug.
-Alles wat de zonnepanelen extra aan energie opwekken kan worden afgetrokken van het verbruik. Op deze manier gaat de energierekening nog verder naar beneden.
-Zonnepanelen dragen bij aan een waardeverhoging van je huis. Het huis voldoet aan hogere eisen in de woningmarkt, omdat het energielabel van het huis stijgt. Sinds 1 januari 2008 moeten huiseigenaren een energielabel overhandigen als zij hun huis gaan verkopen of verhuren. Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een huis is. Een energiezuinig huis zorgt voor een lagere energierekening, wat voor toekomstige kopers of huurders een erg belangrijk motivatiepunt kan zijn om een huis te kopen dan wel te huren. De overheid gaat zelfs mogelijk eisen dat een woning moet voldoen aan minimale energie-eisen, voordat men de woning mag verkopen! Zonnepanelen helpen daarbij.
-De zonnepanelen wekken het hele jaar energie op. Ook in de winter of als het bewolkt is gaat het opwekken van energie gewoon verder.
-Zonnepanelen hebben een lange levensduur. Gemiddeld gaan de panelen 25 à 30 jaar mee.

Nadeel
- Het duurt een tijdje voor je de aanschafwaarde van een zonnepaneel hebt terugverdiend. Echter, zonnepanelen worden steeds goedkoper terwijl de stroomprijs aan het stijgen is. De afgelopen jaren steeg de energieprijs met gemiddeld bijna 5% per jaar. Met zonnepanelen ben je dus minder afhankelijk van de energieprijs.

 

 

Montage
Het dak
Voor je de panelen gaat installeren is het natuurlijk belangrijk dat je controleert of jouw dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen en op welke manier deze dan het beste opgesteld kunnen worden. Hoe weet je nou wanneer jouw dak geschikt is? Daarvoor moet je op de volgende punten letten; het soort dak, de ligging van het dak, de dakhelling, de ruimte op je dak en de omgeving van het dak. Deze vijf punten worden hieronder uitgebreid omschreven.

-Het soort dak: De zonnepanelen zijn geschikt voor alle soorten platte daken. Of je nou een dak met dakpannen, leisteen, golfplaten of een rietenkap hebt, op alle daken kunnen zonnepanelen worden bevestigd. Vanzelfsprekend moet je dak wel in een dusdanige staat verkeren dat het de panelen kan dragen. De panelen kunnen ook op de muur of in de tuin worden bevestigd.
-De ligging van het dak: Zonnepanelen kun je het beste naar de zon richten. Een dak waarop de panelen richting het zuiden kunnen worden geplaatst is daarom het meest ideaal.
-De ruimte op het dak: Hoeveel ruimte heeft jouw dak voor zonnepanelen? Om dit te bepalen moet je rekening houden met de ruimte voor de panelen zelf en de ruimte voor de installatie van de panelen. Zonnepanelen worden op een plat dak schuin gemonteerd. Hierbij is er extra ruimte nodig om te voorkomen dat de panelen schaduw op elkaar creëren.
- De omgeving van het dak: Voordat je zonnepanelen gaat installeren is het belangrijk om te kijken of er geen obstakels zijn. Bomen, schoorstenen, hoge gebouwen, een kerktoren, vlaggen, de dakkapel van de buren. Dit zijn allemaal obstakels die mogelijk voor schaduwvorming zorgen. Als een paneel in de schaduw ligt behaalt het niet het hoogste rendement en moet je je afvragen of het nuttig is om de panelen te plaatsen.